Met respect voor mens en natuur

veja-sneakers

Twee mannen, destijds 25 jaar oud, bezochten een chinese fabriek. Alles leek best goed voor elkaar qua werkcondities maar toen ze zagen hoe de werknemers moesten leven schrokken ze zich een hoedje. Daar ging iets mis. Dat moest anders. Niet alleen roepen over duurzaam of fairtrade maar werkelijk daarnaar handelen.

Daardoor wilden ze een nieuw product maken, iets anders, beters. Iets wat paste bij hun generatie en tijd. Het werden sneakers. Omdat ze symbool stonden voor hun generatie. En omdat ze er feeling mee hadden, ze elke dag droegen, populair waren, het straatbeeld beïnvloeden en op sportgebied te zien waren.

Meer dan de helft van de schoenenprijs wordt besteed aan adverteren. Ze dachten: wij gaan dat geld in de schoen steken, een duurzaam product maken wat vele malen duurder is qua productie als andere sneakers en voor een gelijkende prijs te verkopen is. Zo onstond Veja. 2 boys, 25 jaar oud zonder investering maar met lieve familie en een goede educatie en vooral de moed en het doorzettingsvermogen om het idee waarin ze geloofden te verwezenlijken. Dus men ging naar Brazilië, waar de meeste ruwe materialen voorhanden waren. Ze braken de sneaker laagje voor laagje af en vervingen alles door duurzamere materialen die beter voor de omgeving en de mensen  zijn.

Ze kwamen in het Amazon oerwoud terecht. Daar leefde men tussen stammen die respect voor de natuur hebben en vonden ze het rubber. In het armste deel van Brazilië waar amper iets groeide vonden ze organic katoen. Logistiek vonden ze een oplossing bij een bedrijf dat mensen reïntegreert. In de jaren erna vonden ze leer op een plantaardige wijze bewerkt en plastic gerecycled van duizenden flessen die gebruikt konden worden in de materialen van de sneaker. De sneakers worden over de hele wereld gewaardeerd. Veja betekent zoveel als “kijk”, kijk naar de wereld achter de sneakers….

Hoe vinden jullie dit concept? Zouden jullie eerder kiezen voor een sneaker waar over alles is nagedacht om de beste keuze te maken? Ondanks dat de prijs van dit concept niet veel afwijkt van een doorgaans betaalde prijs voor sneakers, zijn we ook benieuwd of dit van invloed zou zijn op jullie keuze? Geef je reaktie op onze Facebook pagina. Wij zijn benieuwd naar jullie mening hierover.

#organic #duurzaam #schoeisel #recycle #rubber #organiccotton 

veja-sneakers

organic-cotton duurzaam-sneaker